Lid worden

Alle bijeenkomsten

Sociale Veiligheid

30 september 2022 13:30 - 16:00 Porticus, Jachthavenweg 111, 1081 KM Amsterdam Gratis tickets
Wat is sociale veiligheid? Hoe werkt het in de praktijk? En wat speelt er bij (de partners van) onze fondsen?

Begin dit jaar had iedereen het erover: de misstanden bij The Voice of Holland. Slachtoffers deden hun verhaal bij BOOS, aangeklaagden bekenden, ontkenden of zwegen. De publieke verontwaardiging was groot, sponsors trokken zich terug en het tv-programma is van de buis. De schade is enorm.

Het is geen eenmalig incident, getuige eerdere grote misbruikzaken in de kerken, de sport en jeugdzorginstellingen. Diverse plaatsen waar kinderen en volwassen veilig meenden te zijn, blijken dat toch niet te zijn. De discussie is losgebarsten over de betekenis van grensoverschrijdend gedrag, over machtsverhoudingen, over een bedrijfscultuur waar grensoverschrijdend gedrag kan gedijen. Hoog tijd voor sociale veiligheid; de preventie en aanpak van grensoverschrijdend gedrag. 

Op de ALV van 9 november 2021 was sociale veiligheid het thema van een van de parallelsessies in samenwerking met onze leden Porticus en de Stichting M.C. van Beek. Stichting M.C. van Beek en Porticus zien een maatschappelijke verantwoordelijkheid van fondsen en werken samen op het terrein van agendering en stimulering van sociale veiligheid bij haar doelgroepen. Zij ervaren dat fondsen een stimulerende functie kunnen vervullen en hiermee hun donaties extra waarde mee kunnen geven. Zij willen dit graag in samenwerking met andere fondsen verbreden.

In de sessie gingen diverse fondsen met elkaar in gesprek over hoe zij kunnen bijdragen aan sociale veiligheid. Het blijkt dat bijna ieder fonds op een of andere manier met dit thema in aanraking komt en er is veel behoefte aan het delen van kennis en goed werkende methodes. 

Op vrijdag 30 september organiseren wij een workshop van 13.30 tot 16.00 uur bij Porticus, Jachthavenweg 11 in Amsterdam. Porticus en Stichting M.C. van Beek informeren je en gaan graag met je in gesprek over o.a.:

  • Wat wordt bedoeld met sociale veiligheid? 
  • Hoe werkt het in de praktijk? – interviews met partners van Porticus en Stichting M.C. van Beek. 
  • Waarom zijn wij met het thema aan de slag gegaan en op welke wijze werken wij eraan? 
  • Ervaringen van aanvragende organisaties
  • Toelichting beleidsontwikkelingen door Nederlandse Organisatie voor Vrijwilligerswerk
  • Toelichting trainingsmodules van ‘In veilige handen’
  • Bijdrage door Augeo Foundation
  • Wat speelt er bij de (partners) van de fondsen? - Gesprekstafels met deelnemende fondsen over het thema  


Wil je verzekerd zijn van deelname? Schrijf je alvast in! 

Ja, ik meld me aan

Organisatie: Diederik Slot en Janneke Amsterdam (Porticus) en Ina van Beek en Arthur Hegger (Stichting M.C. van Beek) 


Ook deze website maakt gebruik van cookies zodat we de website nog makkelijker en persoonlijker kunnen maken voor u.Bekijk ons cookiebeleid