Lid worden

Alle nieuwsberichten

Brief aan minister Hoekstra over maatschappelijke organisaties die geen bankrekening krijgen

Gepost op 7 december 2021
Samen met CBF, CIO, FIN, Goede Doelen Nederland, HSC, LSAbewoners, Partin, Partos, SBF en WO=MEN heeft Vereniging NOV deze brief aan minister Hoekstra van Financiën gestuurd, met daarin de vraag om een spoedoverleg over vrijwilligersorganisaties die geen bankrekening krijgen. Steun waarderen we!

Geachte heer Hoekstra,

Het probleem speelt al langer, maar wordt steeds groter. Een belbus, een sportvereniging, een stichting die mensen helpt in landen waar een humanitaire ramp plaatsvindt; ze krijgen geen bankrekening of het contract met de payment service provider wordt opgezegd. Als bijlage treft u een alarmerend artikel aan dat 29 november in de Volkskrant verscheen, waarin exact staat uitgelegd waarom dit zo is. Ook Hart van Nederland heeft er op 1 december aandacht aan besteed in de late uitzending, want dit raakt Nederland en Nederlanders in het hart van goed doen. Alle nieuwe stichtingen en verenigingen in Nederland worden hiermee geconfronteerd evenals veel bestaande.

Versneld naar een oplossing

U hebt aangegeven voornemens te zijn ‘om op korte termijn de Algemene leidraad ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme zo aan te passen dat duidelijk wordt dat het feit dat bepaalde typen cliënten of producten een inherent verhoogd risico met zich meebrengen, geen reden kan zijn om dit type cliënten categoraal te weigeren.’ Verder zegt u belang te hechten dat sector en banken zelf in gesprek gaan. Dit overleg vindt inderdaad plaats, maar de hierbij betrokken partijen zijn, zonder de actieve medewerking van uw ministerie en DNB, niet in staat dit probleem op korte termijn op te lossen. Er is een versnelling nodig om beleid en regelgeving aan te passen!

Wij vragen u daarom op zeer korte termijn een overleg te organiseren, met deelname van de maatschappelijke sector, het Ministerie van Financiën, de banken (NVB), payment service providers (de Betaalvereniging) en DNB als toezichthouder. Dit overleg is essentieel om tot een oplossing te komen.

Alle maatschappelijke organisaties hebben recht op een bankrekening en toegang tot het  betalingsverkeer, juist ook om daarmee als organisatie de wettelijk vereiste transparantie, governance en verantwoording te organiseren.

Graag vernemen wij uw reactie.

Met vriendelijke groet, namens onderstaande maatschappelijke organisaties

Joost van Alkemade, Vereniging NOV

CBF (www.cbf.nl), CIO (www.cioweb.nl), FIN (www.fin.nl), Goede Doelen Nederland (www.goededoelennederland.nl), HSC (www.hscollective.org), 
LSAbewoners (www.lsabewoners.nl), Partin (www.partin.nl), Partos (www.partos.nl), 
SBF (www.sbf-filantropie.nl), WO=MEN (www.wo-men.nl)

 

Ook deze website maakt gebruik van cookies zodat we de website nog makkelijker en persoonlijker kunnen maken voor u.Bekijk ons cookiebeleid