De continuïteit van de filantropie

Juist nú belangrijk in tijden van crisis! Wilt u meer lezen over de aanpak van onze fondsen en foundations? Of wilt u zelf graag bijdragen? Informatie over de aanpak van de crisis

Lid worden

Alle nieuwsberichten

Tweehonderd Syrische gezinnen in Rotterdam; het eerste onderzoek

Gepost op 16 december 2019

Statushouders
 De filantropische stichting die huizen kocht voor 200 gevluchte gezinnen uit Syrië, wilde hen helpen snel te integreren. Onderzoekers bekijken nu voor het eerst of hun aanpak werkt. „We zien een groep met een hoge arbeidsmoraal die graag wil integreren, maar die te maken krijgt met veel knelpunten.”

door Marjolein Kooyman

‘Shahbadam Syrische producten’ staat op het raam van de supermarkt van Hussam Nema (29) in Hoogvliet. „Shahba is een andere naam voor Aleppo”, legt Nema uit „En -dam is van Rotterdam.” In de winkel overheerst de geur van olijfoliezeep uit Aleppo. Achter de kassa hangen fel gekleurde slangetjes voor waterpijpen. Op de schappen liggen zakken met griesmeel, potten druivenbladeren en dadelsiroop uit Basra. Aan een haak hangen kettingen van gedroogde okra’s voor in stoofpotten. „Het gaat goed”, zegt hij. „Ik heb klanten uit Syrië, maar ook uit Nederland, Irak en Suriname. Over een aantal jaar wil ik uitbreiden.”

Nema verhuisde ruim drie jaar geleden vanuit Aleppo naar Rotterdam. Hij is, samen met zijn vrouw en drie kinderen, een van de ruim 200 gezinnen die werden opgenomen in het programma van Stichting Nieuw Thuis Rotterdam (SNTR). Bijna vier jaar geleden richtte de filantropische stichting De Verre Bergen dit integratieprogramma op met als doel ruim 200 gevluchte gezinnen uit Syrië „zelfredzaam te laten zijn en zo snel mogelijk onderdeel van de maatschappij”, zegt programmadirecteur Sayida Goedhoop. Onderzoekers van de Erasmus Universiteit bekijken of het programma daarin slaagt. Maandag wordt het eerste deel van het onderzoek gepresenteerd.

De stichting kocht tweehonderd woningen verspreid over Rotterdam met een waarde van ongeveer 100.000 euro. In 2016 kwamen de eerste 35 gezinnen, het jaar later nog eens 140 en vorig jaar 35. Tientallen werknemers en vrijwilligers van SNTR stimuleren en ondersteunen de gezinnen. Deelnemers krijgen een taalcursus, kinderen worden bijgespijkerd tijdens de Zomerschool en jongeren krijgen hulp bij het kiezen van een opleiding.

Ongeveer veertig gezinnen hebben het traject van drie jaar inmiddels afgerond. Zeventig Syriërs hebben nu een betaalde baan. Vijf nieuwkomers runnen een eigen bedrijf, zoals Hussam Nema. Nog eens honderd statushouders volgen een opleiding (meestal op mbo-niveau) en 51 lopen stage. 120 nieuwkomers doen vrijwilligerswerk en twee gezinnen zijn teruggekeerd naar Syrië of Libanon. „Maar de meesten blijven. Zij hopen dat hun kinderen hier een goede toekomst op kunnen bouwen”, zegt Goedhoop. En oh ja, er werden de afgelopen jaren bijna tachtig baby’s geboren.

Dat zijn de cijfers, maar betekent dat ook dat het intensieve programma haar doel bereikt? Komende maandag wordt het eerste onderzoek van de Erasmus Universiteit gepresenteerd. Daaruit valt nog niet af te leiden of het programma effectief is; het gaat om een nulmeting.

Dit artikel verscheen op 13 december 2019 in de NRC. 
>> Lees het gehele NRC artikel 'Tweehonderd Syrische gezinnen in Rotterdam; het eerste onderzoek'

Ook deze website maakt gebruik van cookies zodat we de website nog makkelijker en persoonlijker kunnen maken voor u.Bekijk ons cookiebeleid