De continuïteit van de filantropie

Juist nú belangrijk in tijden van crisis! Wilt u meer lezen over de aanpak van onze fondsen en foundations? Of wilt u zelf graag bijdragen? Informatie over de aanpak van de crisis

Lid worden

Alle nieuwsberichten

Vertrekkend directeur VandenEnde Foundation: ‘Ik mis een serieus debat over kunst en cultuur’

Gepost op 30 januari 2020

Interview: Ryclef Rienstra vertrekt na negentien jaar als directeur van de VandenEnde Foundation, waar hij in tien jaar 172 miljoen euro verdeelde onder kunstenaars. „Ik zou willen dat cultuur in politiek opzicht weer statuur krijgt. Het is elke keer schrapen met een paar miljoen.”

door Gretha Pama en Arjen Ribbens

De pianobroers Lucas en Arthur Jussen. Violiste Noa Wildschut. Actrice Halina Reijn. Het zijn een paar voorbeelden van succesvolle cultuurmakers die aan het begin van hun carrière enorm geholpen zijn door een handtekening van Ryclef Rienstra. Als directeur van de VandenEnde Foundation, de filantropische stichting van Joop en Janine van den Ende, heeft Rienstra de afgelopen negentien jaar ruim duizend subsidieaanvragen uit de cultuursector bekrachtigd met zijn signatuur. Hij is de man van 172 miljoen euro, het geschonken totaalbedrag sinds de oprichting van de stichting. Bij het grote publiek weinig bekend, maar wel een culturele beleidsmaker die bijna twee decennia lang een groot stempel drukte, vooral bij de podiumkunsten.

Rienstra selecteerde met hulp van deskundigen uit vele duizenden aanvragen de talenten en culturele instellingen die zijns inziens een kans verdienden. Als Joop en Janine van den Ende en de overige bestuursleden van het kunstfonds met zijn voordrachten instemden, zette Rienstra daarna zijn handtekening en werden de subsidiegelden overgemaakt. Dat kon een paar duizend euro voor een studiebeurs zijn, maar ook 6 miljoen euro voor de nieuwbouw en de renovatie van het Stedelijk Museum Amsterdam.

Op 1 februari wordt de 72-jarige Rienstra opgevolgd door Milou Halbesma, de voormalig directeur Publiekszaken bij het Van Gogh Museum. In zijn luxueuze kantoor bij de stichting – met kunst van Karel Appel en een wandkleed van zijn echtgenote Babette Treumann aan de muur – blikt Rienstra terug.


Dit interview verscheen op 29 januari in het NRC. Lees het gehele interview.

Ook deze website maakt gebruik van cookies zodat we de website nog makkelijker en persoonlijker kunnen maken voor u.Bekijk ons cookiebeleid