Lid worden

Alle projecten

Bijen en olifanten

Door Stichting Sampath Foundation Gepost op 11 november 2019
Ten gevolge van de klimaatverandering komt het steeds vaker voor dat boeren hun oogst zien mislukken.


Ten gevolge van de klimaatverandering komt het steeds vaker voor dat boeren hun oogst zien mislukken. Dat betekent dat de boeren niet kunnen oogsten en geen inkomen hebben. Daarnaast bevinden de akkers in dit gebied van Sri Lanka zich in een domein waar ook olifanten leven. In hun zoektocht naar voedsel vernielen de olifanten dan de akkers.

Sampath Foundation helpt bij het oplossen van dit maatschappelijke vraagstuk. Het is gebleken dat olifanten bang zijn voor bijen en dat bijen succesvol kunnen worden ingezet om olifanten te verjagen. De Sampath Foundation gaat onderzoeken of deze oplossing ook in Sri Lanka toe te passen is. De Foundation neemt risico door te investeren in het project, en zorgt middels het trainen van de boeren tot imkers voor actief burgerschap en zelfredzaamheid bij de boeren.  

Samenwerking  

Het Bijen en Olifanten project is een typisch voorbeeld van innovatie door een fonds. De Sampath Foundation neemt het risico en verzorgt de initiƫle ondersteuning voor dit innovatieve idee. Daarnaast is de Sampath Foundation ook sponsor en de derde rol van de foundation is expert: de foundation stelt gespecialiseerde kennis beschikbaar.

In het proefproject gaat de Sampath Foundation samen met medewerkers van PUM onderzoeken of de olifanten in Sri Lanka ook zo op bijen reageren. Tegelijkertijd worden 500 boeren opgeleid  tot imkers. Hierin werkt de Sampath Foundation samen met bijenexperts van het Ministerie van landbouw in Bandarawela, vlakbij Wellawaya, Sri Lanka.

Als het proefproject slaagt dan gaat Sampath Foundation het project verder ontwikkelen. En zullen eigen fondsen, maar ook gelden van andere partijen, worden ingezet om de olifanten uit het gebied te verjagen en een betere plek voor hen te vinden. 

Rol Foundation

Het Bijen en Olifanten project is een typisch voorbeeld van innovatie door een fonds. De Sampath Foundation neemt het risico en verzorgt de initiƫle ondersteuning voor dit innovatieve idee. Daarnaast is de Sampath Foundation ook sponsor en de derde rol van de foundation is expert: De foundation stelt gespecialiseerde kennis beschikbaar.


>> Meer informatie over het bijen en olifanten project 

>> Meer informatie over de rollen van fondsen en foundations


Ook deze website maakt gebruik van cookies zodat we de website nog makkelijker en persoonlijker kunnen maken voor u.Bekijk ons cookiebeleid