De continuïteit van de filantropie

Juist nú belangrijk in tijden van crisis! Wilt u meer lezen over de aanpak van onze fondsen en foundations? Of wilt u zelf graag bijdragen? Informatie over de aanpak van de crisis

Lid worden

Alle projecten

Waterlinzen als nieuwe duurzame eiwitbron voor humane consumptie

Gepost op 26 mei 2020


Een van de projecten die Stichting Goeie Grutten ondersteunt is het onderzoek naar waterlinzen van onderzoeker Ingrid van der Meer van de Wageningen University & Research. 

Waterlinzen (eendenkroos) is het kleinste bloeiende plantje op aarde, dat drijft op stilstaand water. Het is een bijzonder plantje omdat het zich enorm snel vermeerdert en boordevol eiwitten zit, en het heeft geen goede landbouwgrond nodig om te groeien. Het is één van de plantensoorten ter wereld die het meeste biomassa kan produceren per hectare, en vanwege het hoge eiwitgehalte is het zes keer meer efficiënter in eiwitproductie dan soja dat juist zorgt voor grootschalige ontbossing. Waterlinzen kunnen op wereldschaal worden gebruikt als een nieuwe, duurzame plantaardige bron van eiwitten en kunnen daarmee bijdragen aan een oplossing voor het opkomende wereldwijde tekort aan plantaardig eiwit. Echter moet hiervoor eerst onderzoek gedaan worden en wettelijke vergunningen bij de Europese voedselautoriteit worden aangevraagd. Hier is verder onderzoek en onderbouwde risicoanalyses voor nodig. 

Samenwerking 

In dit multidisciplinaire project gefinancierd door Stichting Goeie Grutten werken experts van Wageningen University & Research uit het plantenonderzoek, biochemisch analyse-onderzoek, productontwikkeling, consumentenwetenschap en communicatie samen om waterlinzen te lanceren als een nieuw, duurzaam en eiwitrijk gewas dat kan bijdragen aan voedselzekerheid voor de groeiende wereldbevolking.

Voor meer informatie over Stichting Goeie Grutten klik hier. Wilt u meer lezen over dit project klik dan hier

Ook deze website maakt gebruik van cookies zodat we de website nog makkelijker en persoonlijker kunnen maken voor u.Bekijk ons cookiebeleid