De Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV) werd in 2018 opgestart met als doel duurzame oplossingen te vinden voor vreemdelingen die geen recht (meer) hebben op verblijf in Nederland, maar om diverse redenen nog niet zijn teruggekeerd naar hun land van herkomst. Deze mensen zijn ook wel bekend als ongedocumenteerde mensen of mensen zonder verblijfspapieren. Oplossingen kunnen liggen in terugkeer naar het land van herkomst, doormigratie of legaliseren van verblijf.
Voor de LVV werd in 2023 ruim 17 miljoen euro gereserveerd door de Rijksoverheid voor LVV in 5 gemeenten. Sommige van die gemeenten, waaronder Amsterdam en Utrecht, investeren ook eigen middelen, gemeente Rotterdam doet dit niet. Daarnaast was er in 2022 (en hoogstwaarschijnlijk ook in 2023) 1,6 miljoen euro beschikbaar voor de Bed Bad Brood-regeling (BBB), verdeeld over 21 gemeenten, waaronder Nijmegen/Arnhem, Heerlen/Maastricht, Ede en Emmen.
In het huidige politieke klimaat wordt verwacht dat de LVV in de loop van 2025 zal worden afgeschaft of in een sterk afgeslankte vorm zal worden voortgezet. Dit heeft aanzienlijke gevolgen voor veel maatschappelijke organisaties die dagelijks met mensen zonder verblijfspapieren werken. Om hun werk voort te kunnen zetten, zullen deze organisaties moeten zoeken naar alternatieve financieringsbronnen. Veel van deze organisaties zijn goed bekend in de fondsenwereld. Het is dan ook te verwachten dat de organisaties een beroep zullen gaan doen op de fondsen.
Hoe gaan wij als fondsen anticiperen dat mogelijk een groot aantal maatschappelijke organisaties fondsen zullen benaderen voor financiële hulp om hun activiteiten te kunnen blijven uitvoeren? Uiteraard zullen fondsen niet in staat zijn om het gat van ruim 18 miljoen te vullen, maar wat is er wel mogelijk? En op welke manier kunnen fondsen hier in samenwerken? Moeten en kunnen we voorkomen dat organisaties zich gedwongen voelen om hun reguliere activiteiten in projectvorm te gieten en deze bij veel verschillende fondsen neer te leggen? En in hoeverre schuurt financiële hulp vanuit fondsen met de opvatting dat opvang van mensen zonder papieren een overheidstaak is?
Rian Ederveen, coördinator van Stichting LOS, zal tijdens deze bijeenkomst uitleggen waarom de LVV zowel voor de doelgroep als voor veel maatschappelijke organisaties van belang is en welke consequenties de afschaffing van de LVV met zich meebrengt en hoe er op dit moment vanuit organisaties en gemeenten wordt ingezet om toch een vorm van Rijksfinanciering te behouden.
Programma:
14.30 Inloop
15.00 Start programma
17.00 Netwerkborrel
18.00 Einde
We hopen van harte dat jullie als fondsen het belang zien van een eerste afstemming met elkaar op dit thema en zien jullie graag op dinsdag 4 juni!
LET OP: Deze bijeenkomst is alleen toegankelijk voor fondsen