Lid worden

Alle nieuwsberichten

Actuele dossiers: welke wetgeving raakt de filantropie?

Gepost op 6 maart 2020
De afgelopen anderhalf jaar werd er veel nieuwe wetgeving gelanceerd.

Naar aanleiding van de bezwaren van de Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SBF) en een brede coalitie van maatschappelijke organisaties  tegen het publiceren van iedere gift boven de €15.000  is het concept teruggegaan  naar de tekentafel van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.  Recent is er  een aangepast concept naar de Raad van Staten gestuurd.  Pas nadat  de Raad van Staten ee n advies heeft gegeven, zal het ministerie  het  nieuwe  concept publiceren.

De conceptwet transparantie rechtspersonen

Naar aanleiding van de bezwaren van de Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SBF) en een brede coalitie van maatschappelijke organisaties s tegen het publiceren van iedere gift boven de € 15.000  is het concept teruggegaan  naar de tekentafel van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.  Recent is er  een aangepast concept naar de Raad van Staten gestuurd.  Pas nadat  de Raad van Staten een  advies heeft gegeven, zal het ministerie  het nieuwe  concept publiceren.

De  aanpassingen van het  ANBI-stelsel 

Het ANBI-stelsel wordt op een aantal punten eenvoudiger, beter handhaafbaar en toekomstbestendig gemaakt.  De volgende punten zijn  met name  van belang voor fondsen en  foundations: 

  • Op te nemen in de belastingwetgeving 2021:  Strengere eisen aan de integriteit van de ANBI-bestuurders en versoepeling van de liquidatiebepaling.
  • Nog in bespreking tussen het Ministerie van  Financiën  en SBF : Versoepeling van het bestedingscriterium, onder andere voor impact investing  en standaard sjablonen voor de publicatieplicht.

De wet die het UBO-register instelt is aangenomen in de Tweede Kamer. Daarbij is ook een door SBF  geïnitieerde  motie aangenomen. Deze motie houdt in dat er  bij  ANBI’s  in het register  wordt vermeld dat de  UO ’s  statutaire bestuurders zijn in plaats van eigenaren. De wet is nu  in behandeling in de Eerste Kamer.

Ook deze website maakt gebruik van cookies zodat we de website nog makkelijker en persoonlijker kunnen maken voor u.Bekijk ons cookiebeleid