De continuïteit van de filantropie

Juist nú belangrijk in tijden van crisis! Wilt u meer lezen over de aanpak van onze fondsen en foundations? Of wilt u zelf graag bijdragen? Informatie over de aanpak van de crisis

Lid worden

Alle nieuwsberichten

Actuele dossiers: welke wetgeving raakt de filantropie?

Gepost op 6 maart 2020

De afgelopen anderhalf jaar werd er veel nieuwe wetgeving gelanceerd. De SBF was er iedere keer bij om het belang van de filantropie te bewaken. Door het werk van de SBF is bijvoorbeeld de conceptwet Transparantie Rechtspersonen aangepast, komen de aanpassingen in het ANBI-stelsel in overleg met de sector tot stand en wordt de positie van ANBI-bestuurders in het UBO-register duidelijk. 


De conceptwet transparantie rechtspersonen

Naar aanleiding van de bezwaren van de Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SBF) en een brede coalitie van maatschappelijke organisaties tegen het publiceren van iedere gift boven de € 15.000 is het concept teruggegaan naar de tekentafel van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Recent is er een aangepast concept naar de Raad van Staten gestuurd. Pas nadat de Raad van Staten een advies heeft gegeven, zal het ministerie het nieuwe concept publiceren. 


De aanpassingen van het ANBI-stelsel 

Het ANBI-stelsel wordt op een aantal punten eenvoudiger, beter handhaafbaar en toekomstbestendig gemaakt. De volgende punten zijn met name van belang voor fondsen en foundations: 

  • Op te nemen in de belastingwetgeving 2021: Strengere eisen aan de integriteit van de ANBI-bestuurders en versoepeling van de liquidatiebepaling.
  • Nog in bespreking tussen het Ministerie van Financiën en SBF: Versoepeling van het bestedingscriterium, onder andere voor impact investing en standaard sjablonen voor de publicatieplicht. 


Het UBO register

De wet die het UBO-register instelt is aangenomen in de Tweede Kamer. Daarbij is ook een door SBF geïnitieerde motie aangenomen. Deze motie houdt in dat er bij ANBI’s in het register wordt vermeld dat de UBO’s statutaire bestuurders zijn in plaats van eigenaren. De wet is nu in behandeling in de Eerste Kamer.  

Ook deze website maakt gebruik van cookies zodat we de website nog makkelijker en persoonlijker kunnen maken voor u.Bekijk ons cookiebeleid