Lid worden

Alle nieuwsberichten

European Cultural Foundation opent Oekraïne-fonds

Door European Cultural Foundation Gepost op 4 april 2022
De in Amsterdam gevestigde European Cultural Foundation lanceert een nieuwe editie van het Culture of Solidarity-fonds voor Oekraïne en roept publieke, private en filantropische partners op om hierin deel te nemen.

Poetin heeft de oorlog teruggebracht naar Europa. Deze oorlog tegen Oekraïne is een oorlog tegen Europese waarden. De European Cultural Foundation (ECF) is resoluut solidair met de burgers en culturele instellingen van Oekraïne en al diegenen, ook in Rusland, die zich verzetten tegen Poetins poging om de Europese grenzen te verleggen en de Europese geschiedenis te herschrijven.

Al meer dan zes decennia investeert de European Cultural Foundation in een Europees sentiment, een gevoel van wederzijds begrip en solidariteit tussen de volkeren van Europa. Vandaag vraagt de oorlog in Oekraïne om een nieuw initiatief in deze missie.

Het Culture of Solidarity-fonds ondersteunt culturele initiatieven die, in tijden van onrust en crisis, de Europese solidariteit en het idee van Europa als een gedeelde openbare ruimte versterken. Na vijf succesvolle Europese, regionale en thematische edities staat deze nieuwe editie nu open voor culturele noodverzoeken en gezamenlijke Europese acties om Oekraïne bij te staan bij:

  • desinformatie, verkeerde informatie, propagandafilterbubbels, nepnieuws, aanhoudende oorlogs-'infodemic' door onafhankelijke, alternatieve en vertrouwde (digitale) media te ondersteunen
  • individuen die hun huizen ontvluchten en onderdak zoeken in Oekraïne of in ballingschap zijn door veilige culturele ruimtes te bieden
  • krachten van fragmentatie door te investeren in artistieke en culturele uitingen die bestand zijn tegen de harde realiteit van conflicten en optreden voor een vreedzame toekomst van Oekraïne en Europa


Het Culture of Solidarity fonds heeft al gereageerd op enkele van de meest dringende humanitaire behoeften van de kunst- en cultuurgemeenschap in Oekraïne, waaronder de ontruiming van archieven en collecties van culturele NGO's. ECF werkt samen met andere stichtingen om de krachten te bundelen en middelen, acties en ideeën te delen.

André Wilkens, directeur European Cultural Foundation“Dit is een Europees Moment. Overal in Europa zien we individuen, het maatschappelijk middenveld, regeringen en bedrijven die Oekraïne de hand reiken, grote en kleine en vaak fantasierijke gebaren van alledaagse solidariteit beoefenen, ons allemaal in Europa verenigend, via sociale netwerken, steden en landen. Ook kunstenaars en culturele werkers zetten buitengewone inspanningen en daden van solidariteit in om de meest behoeftigen te helpen. Dit is een moment waarop mensen begrijpen hoe belangrijk het is om Europese vrienden te hebben die elkaar steunen, een moment om onderdak, essentiële informatie, expertise en voorraden te delen, een moment waarop je je realiseert hoe een existentiële dreiging veel beter kan worden overleefd en beheerd door samenwerking en solidariteit.”

Deelnemen en aanmelden 

Deelnames en verzoeken om ondersteuning kun je mailen naar cos@culturalfoundation.eu

Het Culture of Solidarity fonds is opgericht door de European Cultural Foundation als een instrument dat openstaat voor bijdragen van filantropische, publieke en private partners en donoren. Het fonds is onze concrete bijdrage aan een Cultural Deal voor Europa en vanaf vandaag ook aan een Cultural Deal voor Oekraïne.

Website European Cultural Foundation

Ook deze website maakt gebruik van cookies zodat we de website nog makkelijker en persoonlijker kunnen maken voor u.Bekijk ons cookiebeleid