Lid worden

Alle nieuwsberichten

FindNFund maakt het aanvragers én fondsen makkelijker

Door Fonds 1818 Gepost op 31 januari 2025
Waarom is er geen plek waar aanvragers met één druk op de knop zien bij welke fondsen ze aan het juiste adres zijn, om vervolgens meteen een aanvraag bij die fondsen in te kunnen dienen? Jarenlang gonsde die vraag door de fondsenwereld. Het online platform FindNFund heeft het antwoord.

De sociale onderneming maakt het aanvraagproces sneller, overzichtelijker en prettiger. Fonds 1818 is officieel partner van FindNFund. Zij spraken met founder Mariëtte Brouwer.

In 2018 werd het Mariëtte heel duidelijk waar fondsaanvragers al jaren tegenaan liepen. Samen met haar collega’s van organisatieadviesbureau Turner ging ze, na een indrukwekkende reis in Brazilië, op zoek naar financiering voor een school in Rio de Janeiro. Het was de eerste keer dat ze in de wereld van fondsenwerving en filantropie stapte.  

Frustraties van de fondsaanvrager 

Mariëtte: “Ik viel van de ene verbazing in de ander. Het zoeken naar fondsen, het opstellen van aanvragen, het nabellen en het toelichten: het was allemaal ontzettend ingewikkeld en tijdrovend. Een volledig overzicht van fondsen bood alleen het Fondsenboek, maar dat is nogal ouderwets. Als je dan eenmaal de goede fondsen hebt gevonden, dan blijkt elk fonds te werken met zijn eigen aanvraagsysteem. Bij de één moesten we aanleveren in Word, bij de ander in pdf, dan was er weer een online portal met inlogcodes. Het was echt bloed, zweet en tranen, waarbij we voor ons gevoel constant hele delen uit ons plan aan het overtypen waren.”  

Vanuit deze frustrerende ervaring stelde Mariëtte haar Turner-collega Patrick Eppink de vraag: Waarom is er niet zoiets als Booking.com voor goede doelen en fondsen? Een platform waarop je snel en eenvoudig de fondsen vindt die bij jouw project en organisatie passen en waarop je op een uniforme manier aanvragen kunt doen. Mariëtte: “Vrijwel iedereen zei dat dit te ingewikkeld zou zijn. Dat lieten Patrick en ik ons geen tweede keer zeggen. Dus we gingen aan de slag.” 

Tachtig procent hetzelfde 

Mariëtte en Patrick ontdekten al snel iets wat hun idee helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te maken. “We legden de aanvraagformulieren van honderd fondsen naast elkaar. Wat bleek: de vragen die fondsen stellen aan de aanvrager komen voor tachtig procent met elkaar overeen. Op basis daarvan kan er dus heel goed één algemeen aanvraagformulier bestaan die de aanvrager bij alle relevante fondsen kan indienen. Dat uniforme formulier hebben we gemaakt. Uiteraard vinden we het belangrijk dat elk fonds zijn autonomie blijft behouden, dus we hebben een manier gevonden om ook die specifieke aanvullingen door fondsen mogelijk te maken.”   

Naast de inhoudelijke vraagstukken was er de technische uitdaging: hoe bouw je een centrale en veilige plek van waaruit de aanvrager toegang heeft tot al die verschillende fondsen en fondssystemen? Mariëtte: “Samen met een handige vriend hebben Patrick en ik eerst een prototype in elkaar geknutseld en onszelf daarbij steeds de vragen gesteld: is het realistisch, kan dit werken? Toen het antwoord duidelijk ‘ja’ bleek te zijn, konden we op zoek gaan naar een goede developer. Die hebben we gevonden in Marc Broers. Met Marc zet ik me sinds 2022 fulltime in voor FindNFund.”

Efficiëntie is de sleutelterm 

Geen andere partij kan bieden wat FindNFund de aanvragers en fondsen biedt. Er zijn platforms met een zoekfunctie naar fondsen en financiers, maar daar blijft het dan bij. Je hebt ook partijen die systemen voor fondsen bouwen, maar die communiceren niet met elkaar. Mariëtte: “Door het totaalplaatje te ontwikkelen en dit kosteloos aan te bieden aan de aanvragers (de kosten worden gedekt door de fondsen), kunnen we het administratieve gedoe echt tot een minimum beperken. Dat bespaart iedereen niet alleen een hoop frustratie, maar ook geld. Dat geld kan weer gaan naar de dingen waar het echt om draait: naar alle projecten en organisaties die de wereld een beetje mooier maken.” 

Stichtingen en verenigingen kunnen hun aanvragen voor Fonds 1818 vanaf nu dus ook via FindNFund indienen, iets wat Fonds 1818 als partner van FindNFund uiteraard van harte toejuicht. De verdere afwikkeling van de aanvraagprocedure – besluitbrieven, contracten, verantwoordingen en alle andere communicatie - houdt Fonds 1818 wel in eigen hand. Andere fondsen kiezen ervoor om FindNFund ook dat gedeelte te laten faciliteren.   

Mariëtte: “Zeker voor de kleinere fondsen, die vaak draaien op vrijwillige krachten, is dat echt een uitkomst. Zo was er een fonds dat eigenlijk al wilde stoppen, omdat het hen simpelweg aan tijd en mankracht ontbrak om zoveel tijd aan administratie te besteden. Nu ze FindNFund gebruiken zijn zij in plaats van drie dagen per week nu drie uur per week bezig. Dus kunnen ze tot hun grote geluk toch door én hebben ze opeens de tijd om waardevollere dingen te doen, zoals het bezoeken van de gesteunde projecten.”

Sociale onderneming: Impact First 

Met een vader die als boer in Drachten de eerste ecologische zuivelfabriek opzette, zit het ondernemerschap er bij Mariëtte van jongs af aan in. Maar óók de ambitie om het verschil te maken. “Die ambitie deel ik helemaal met mijn team. Zo nam Patrick al eens het initiatief voor het oprichten van een zorg- en welzijnsorganisatie én een theater in zijn woonplaats Bovenkarspel. En Marc zou met zijn enorme talent bij zo’n beetje elk groot commercieel bedrijf aan de slag kunnen, maar wil graag iets bijdragen aan de maatschappij. Vanaf het begin was het voor ons dan ook duidelijk dat we met FindNFund wilden opereren als sociale onderneming zonder winstdoelstelling. Impact First!” 

Wil je een aanvraag indienen bij Fonds 1818 en ben je benieuwd bij welke fondsen je nog meer aan het juiste adres bent? Maak een account aan op FindNFund en dien bij verschillende fondsen snel en eenvoudig in via dit platform.

Dit interview is overgenomen van de site van Fonds1818.