Lid worden

Alle nieuwsberichten

Fonds op Naam voor visueel beperkte topsporters

Door Visio Foundation Gepost op 20 maart 2023
Het Fonds voor Talenten met een Visuele Beperking ondersteunt paralympiërs en talenten met een visuele beperking in hun road to Paris, Milaan & LA. Bij het najagen van hun droom, inspireren en motiveren deze sporters anderen.

De samenwerkende fondsen, te weten Visio Foundation, Rotterdamse Stichting Blindenbelangen, Bartiméus Fonds, Katholieke Stichting voor Blinden en Slechtzienden, Landelijke Stichting voor Blinden en Slechtzienden, Stichting Blindenhulp en Stichting Licht en Liefde hebben gezamenlijk het initiatief genomen een Fonds op Naam voor visueel beperkte topsporters op te richten.

Het Fonds voor Talenten met een Visuele Beperking ondersteunt paralympiërs en talenten met een visuele beperking in hun road to Paris, Milaan & LA. Bij het najagen van hun droom, inspireren en motiveren deze sporters anderen. En dat is zo belangrijk want de sportparticipatie van mensen met een visuele beperking blijft helaas nog altijd achter bij die van mensen zonder een beperking. Daar moet iets aan gebeuren!

Het Fonds heeft inmiddels vier enthousiaste ambassadeurs. Deze ‘helden en heldinnen’ laten zien hoe belangrijk het is dat sport en bewegen voor iedereen toegankelijk is, ook voor mensen met een visuele beperking.

Sportparticipatie van mensen met een visuele beperking blijft achter

We vroegen Sabine Fijn van Draat, bestuurssecretaris van Visio Foundation en coördinator van het initiële initiatief, met welke gedachte het FTVB is opgericht.

“Sporten is goed voor iedereen. Het is gezond, maar geeft ook ontspanning en plezier. Je kunt er vrienden mee maken en meer zelfvertrouwen door krijgen. Het maakt het leven gewoon leuker! Helaas sport maar 30% van de mensen met een visuele beperking van 12 jaar en ouder wekelijks. Dit is aanzienlijk minder dan de 57% van de mensen zonder een oogaandoening. Onder de mensen met een visuele beperking leven nog veel vragen: kan ik wel sporten en welke sporten zijn geschikt voor mij? Daarnaast zijn veel sportverenigingen nog niet of onvoldoende toegankelijk voor mensen met een visuele beperking. En dan ben je als visueel beperkte sporter altijd afhankelijk van andere mensen.“

“Als gezamenlijke fondsen ondersteunen we meerdere projecten om sport te stimuleren en toegankelijk te maken. Het Fonds Talenten met een Visuele Beperking is daar één van. We hopen met het ondersteunen van paralympisch sporters te laten zien wat wel kan. Gelukkig zijn de paralympische sporters in de beeldvorming niet meer zielig maar door hun doorzettingsvermogen en veerkracht een inspiratiebron voor velen. Wij hopen hieraan een stimulans te kunnen geven.”

Het Fonds heeft inmiddels meerdere visueel beperkte sporters gesteund en zal dat blijven doen. Ook zijn er vier enthousiaste ambassadeurs aangetreden: Tristan Bangma, Liesette Bruinsma, Daniël Knegt en Zara Temmink.

meer lezen

Ook deze website maakt gebruik van cookies zodat we de website nog makkelijker en persoonlijker kunnen maken voor u.Bekijk ons cookiebeleid