Lid worden

Alle nieuwsberichten

Initiatieven gezocht die eenzaamheid verminderen

Door Oranje Fonds Gepost op 15 januari 2024
Het Oranje Fonds zoekt bijzondere initiatieven die kans maken op een Appeltje van Oranje 2024. Dit jaar is het thema Eenzaamheid verminder je samen: Projecten waarbij mensen, deelnemers en vrijwilligers, samen en op gelijkwaardige basis actief aan de slag gaan om eenzaamheid te verminderen.

Deze initiatieven maken kans op een van de drie Appeltjes van Oranje die voor de 22e keer worden uitgereikt door Koningin Máxima in oktober 2024. Organisaties kunnen zich tot 23 februari 2024 aanmelden via oranjefonds.nl/appeltjes.

Projecten die hiervoor in aanmerkingen komen zijn unieke, creatieve, betekenisvolle initiatieven die recht doen aan de behoefte van mensen om samen te zijn, elkaar te zien en gelijkwaardig te zijn. Projecten waarbij mensen worden aangesproken op hun kracht en niet op hun eenzaamheid. Dit jaar zoekt het Oranje Fonds expliciet naar projecten waar deelnemers en vrijwilligers echt worden betrokken bij de opzet en uitvoer van de activiteiten. Ze zoeken projecten waar weinig verschil is tussen vrijwilligers ‘die aandacht geven’ en deelnemers ‘die aandacht zoeken'. Want als je je inzet voor een ander, dóet dat ook iets met jezelf.   

Eenzaamheid urgent vraagstuk

Eenzaamheid is een urgent vraagstuk; bijna de helft van de volwassen in Nederland voelt zich eenzaam. Dat zijn niet alleen ouderen; eenzaamheid raakt ook vaak andere groepen, zoals jongeren, mensen met een migratieachtergrond of mensen met een diverse seksuele oriëntatie.

Eenzaamheid is een gevoel van gemis, van het ontbreken van betekenisvolle contacten, dat iedereen wel kent en iedereen kan overkomen. Een gevoel van sociaal isolement, waarbij je je niet gezien of van weinig betekenis voelt. En, waardoor je je zelfs in een grote groep toch eenzaam kunt voelen. Succesvolle aanpakken helpen mensen om in beweging te komen, om weer eigen regie te krijgen en een betekenisvol leven te leiden.

Over Appeltjes van Oranje  

Jaarlijks reikt het Oranje Fonds de Appeltjes van Oranje uit, dé prijs voor initiatieven die ertoe doen. Met deze prijs worden drie initiatieven bekroond en beloond die zich inzetten voor een inclusieve, betrokken samenleving. Initiatieven die uniek, creatief en betekenisvol zijn en al minstens twee jaar actief. Met het winnen van een Appeltje van Oranje krijgt de organisatie in de eerste plaats waardering voor het werk en inzet. Daarnaast is het bedoeld om anderen te inspireren. Het Oranje Fonds staat voor een samenleving waarin iedereen mee kan doen, waar niemand zich eenzaam voelt en niemand er alleen voor staat. Iedereen doet ertoe.

De prijs, voor elk van de drie winnaars, bestaat uit een bronzen beeldje dat is ontworpen en gemaakt door Prinses Beatrix en een geldbedrag van € 25.000. Het geld kan vrij worden besteed binnen de doelstelling van het winnende initiatief. Ieder jaar reikt Koningin Máxima de drie Appeltjes van Oranje uit op Paleis Noordeinde. 

Meer informatie: www.oranjefonds.nl/appeltjes


Ook deze website maakt gebruik van cookies zodat we de website nog makkelijker en persoonlijker kunnen maken voor u.Bekijk ons cookiebeleid