Lid worden

Alle nieuwsberichten

Jacht op fout geld brengt goede doelen in de problemen

Gepost op 30 november 2021
ā€œSteeds meer goede doelen, kerken, verenigingen van eigenaren en andere vrijwilligersorganisaties komen in het nauw omdat zij amper nog een zakelijke bankrekening kunnen krijgen, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. Lokale initiatieven verhalen van slepende procedures die in sommige gevallen langer dan een half jaar duren. Triodos kampt met een gemiddelde wachttijd van drie maanden.

Bij de Volksbank-merken SNS, ASN en Regiobank krijgen nieuwe klanten zelfs de mededeling dat ze voorlopig helemaal geen stichtingen of verenigingen accepteren.

Oorzaak is de strijd tegen crimineel geld. Sinds de recordboete van 775 miljoen euro voor ING controleren banken streng op witwassen en terrorismefinanciering. Onschuldige burgers en organisaties blijken collateral damage. Coffeeshops, seksclubs, autohandelaren en vastgoedondernemers kwamen al langer lastig aan een bankrekening. Ook ontwikkelingsorganisaties die actief zijn in het Midden-Oosten of Afrika klagen hierover. Anders dan bij particuliere rekeningen mogen banken bonafide organisaties weigeren.

Dat nu ook brave vrijwilligersorganisaties in Nederland hier tegen aan lopen, zet de zaak op scherp. ā€˜Dit speelt in de hele filantropieā€™, zegt directeur Siep Wijsenbeek van brancheorganisatie FIN. ā€˜Iedereen begrijpt dat financiĆ«le instellingen een poortwachtersfunctie hebben, maar dit slaat door. Onze sector draait grotendeels op vrijwilligers. Die willen gewoon iets goeds doen. Zonder bankrekening wordt dat ze onmogelijk gemaakt.ā€

Lees hier het hele artikel in de Volkskrant

Beeld: Harry Cock

Ook deze website maakt gebruik van cookies zodat we de website nog makkelijker en persoonlijker kunnen maken voor u.Bekijk ons cookiebeleid