Lid worden

Alle nieuwsberichten

NVB-standaard voor non-profit sector is eerste goede stap

Gepost op 7 september 2023
Al langer is de FIN samen met de SBF-partners in gesprek met het Ministerie van Financiën, De Nederlandsche Bank, de NVB en banken over de belemmeringen die organisaties ondervinden bij het regelen van hun bankzaken. Dit heeft geresulteerd in de vandaag gepresenteerde NVB-standaard voor de non-profit sector.

De FIN ziet dit als een eerste goede stap en hoopt dat banken met behulp van deze standaard beter in staat zijn te bepalen waar daadwerkelijk sprake is van een risico en waar niet. Dat zal de praktijk moeten gaan uitwijzen. Het is daarbij zeer terecht dat er waarde wordt toegekend aan de zelfregulering van de sector. 

Banken en betaaldiensten stellen op basis van wet- en regelgeving die witwassen en terrorismefinanciering tegen wil gaan, steeds hogere eisen aan hun klanten. Deze eisen gaan zo ver dat ook fondsen en foundations onderworpen worden aan een onevenredig intensief klantenonderzoek door banken, moeilijk of geen nieuwe bankrekeningen meer kunnen openen of geen geld kunnen overmaken naar buitenlandse partners. Dit belemmert fondsen en foundations in het waardevolle werk dat ze doen.  

De NVB-standaard helpt banken te bepalen waar de echte risico’s op witwassen en terrorismefinanciering zitten. Als banken met deze standaard gaan werken is deelname aan zelfregulering een risico verlagende factor. Het klantonderzoek door banken moet hier dan rekening mee houden waardoor de lastendruk voor onze sector vermindert. 

Ook deze website maakt gebruik van cookies zodat we de website nog makkelijker en persoonlijker kunnen maken voor u.Bekijk ons cookiebeleid