Het belastingplan 2023 is nu ook in de Eerste Kamer behandeld. Over de beperking van de periodieke giftenaftrek is uitgebreid gedebatteerd. Een meerderheid van de senatoren vindt deze maatregel schadelijk voor de filantropie en slecht onderbouwd. Helaas kan de Eerste Kamer geen onderdelen van het Belastingplan 2023 wegstemmen, het kan alleen in zijn geheel goed- of afgekeurd worden.
De Eerste Kamer heeft uiteindelijk ingestemd met het hele belastingplan en daarmee is de beperking van de aftrekbaarheid van periodieke giften voorlopig een feit. Het gaat om een maximum van € 250.000 per jaar per belastingplichtige en de eventuele fiscale partner samen. Er geldt een uitzondering voor periodieke giften die op 4 oktober 2022, 16:00 uur al zijn aangegaan. Deze periodieke giften zijn tot uiterlijk 2027 nog volledig aftrekbaar.
Inventarisatie negatieve gevolgen
Gelukkig is er wel een motie aangenomen die de regering opdraagt om de negatieve gevolgen van deze maatregel te inventariseren. Als die effecten te negatief zijn, heeft de regering beloofd de maatregel aan te passen of terug te draaien in het Belastingplan 2024. Gezien dit grote belang vraagt de FIN de hulp van de leden om bij te dragen aan deze inventarisatie.
Wij zijn op zoek naar alle mogelijke negatieve gevolgen van deze maatregel, zoals bijvoorbeeld:
Hoe eerder we de inventarisatie kunnen maken, hoe beter. Eind januari wordt het ANBI-stelsel in de Tweede Kamer behandeld, het zou goed zijn als we dan al zoveel mogelijk gegevens hebben.
De FIN benadert voor deze inventarisatie ook fiscalisten, adviseurs en family offices aangezien die vaak zijn betrokken bij grote giften. De directeur van de FIN, Siep Wijsenbeek, coördineert deze inventarisatie. Hij is vanzelfsprekend ook bereikbaar voor een nadere toelichting of vragen via s.wijsenbeek@verenigingvanfondsen.nl
Alvast hartelijk dank!