Lid worden

Alle nieuwsberichten

Paper over impact investing, regelgeving en beleid

Gepost op 29 mei 2024
Filantropische organisaties gebruiken hele toolbox voor meer impact. Dit paper is gepubliceerd door Philea en Impact Europe.

Filantropische organisaties spelen een grote rol als het gaat om het bereiken en genereren van positieve sociale verandering. Stichtingen kunnen diverse strategieën hanteren en profiteren van een uitgebreide toolbox aan niet-financiële en financiële middelen uit hun programma-activiteiten en de investeringen van hun schenkingen.

Er is een groeiend besef dat betrokkenheid bij impactbeleggen een kans kan bieden om voort te bouwen op de organisatorische, sociale en ecologische impact ervan. Aan de ene kant zien filantropische organisaties mogelijkheden om hun gereedschapskist uit te breiden door impactinvesteringsbenaderingen op te nemen in hun subsidiemogelijkheden. Aan de andere kant heeft een bredere maatschappelijke verschuiving in de verwachtingen dat investeringen van hun schenkingen meer dan alleen financieel rendement opleveren, geleid tot een groeiende belangstelling op dit gebied onder filantropische organisaties bij het investeren van hun schenkingen. Verschillende stichtingen zijn ook een nieuwe strategische richting ingeslagen en hanteren een holistische benadering van hun programma- en kapitaalbeleggingskant.

Dit document is gezamenlijk opgesteld door de belangrijkste Europese filantropienetwerken die actief zijn op het gebied van filantropische organisaties en impactbeleggen: Impact Europe: het Europese netwerk voor investeren voor impact, en Philea - Philanthropy Europe Association. Het bouwt voort op de middelen en gezamenlijke acties van beide organisaties, in het bijzonder een meerjarige gezamenlijke werkgroep over het gebruik van het volledige kapitaalspectrum door filantropische organisaties, wat waardevolle inzichten en casestudies heeft opgeleverd.

Bron: Philea