Lid worden

Alle nieuwsberichten

Plannen giftenaftrek

Gepost op 18 september 2024
Serieuze kanttekeningen bij goed nieuws over de giftenaftrek

Het kabinet heeft onze oproep gehoord: Alle particulieren die eenmalig of periodiek doneren met gebruikmaking van de giftenaftrek, kunnen dat blijven doen en dat is goed nieuws!

De FIN heeft twee serieuze kanttekeningen bij dit goede nieuws, die we met het kabinet en de Tweede Kamerleden gaan bespreken: 

Het kabinet schrapt de regelingen voor doneren vanuit bedrijven met ingang van 1 januari 2025 en dat is een groot maatschappelijk verlies. Het bedrijfsleven draagt op grote schaal bij aan de maatschappelijke initiatieven zoals voedselbanken, culturele instellingen, buurthuizen, muziekverenigingen, ontwikkelingssamenwerking en reddingsbrigades die samen de filantropie vormen. Laat bedrijven ook blijven bijdragen aan een betere samenleving!  

Bijna alle Nederlanders doneren aan goede doelen, en meer dan de helft zet zich in als vrijwilliger. De bijdrage van filantropie versterkt onze samenleving enorm. Zonder deze steun zouden talloze organisaties in de problemen komen, met verstrekkende gevolgen voor hun werk en voor de samenleving als geheel. We roepen het kabinet en de Tweede Kamer op om niet alleen naar de giftenaftrek als kosten te kijken, maar ook de lange-termijn voordelen van filantropie in te zien. Laten we in gesprek blijven over hoe we dit essentiële onderdeel van onze samenleving kunnen beschermen en versterken.