Kabinet vindt overheidstoezicht op filantropie niet nodig
Vorig jaar hebben de toenmalige Kamerleden Paternotte (D66) en Toorenburg (CDA) een motie ingediend in de Tweede Kamer. In de motie vragen zij het kabinet om te onderzoeken of er in Nederland een centrale overheidstoezichthouder moet komen voor de filantropische sector, zoals Charity Commission in Engeland.
Recent heeft het kabinet per brief geantwoord dat een centrale overheidstoezichthouder in onze sector niet nodig is. Deze conclusie is onder andere gebaseerd op gesprekken met de FIN en de andere SBF-partners. Het kabinet hecht veel waarde aan bestaande wetgeving en de zelfregulering in onze sector. Hiermee is het belang van deelname aan de FIN Code Goed Bestuur nogmaals onderstreept.
Maar er is ook reden tot zorg voor de FIN; er is een nieuwe Wet Transparantie Maatschappelijke Organisaties (WTMO) in voorbereiding en er zijn nog meer relevante zaken te vertellen over deze kabinetsreactie.
Tekst gaat verder onder de podcast video
Wil je het hele verhaal horen? Luister dan de podcast!
Aandacht voor administratieve lasten
Er komt meer aandacht in de Tweede Kamer voor de negatieve effecten van administratieve lasten op onze sector. Zo heeft het Kamerlid Inge van Dijk (CDA) aangekaart dat vrijwilligersorganisaties bezwijken onder de regeldruk en stellen diverse Kamerfracties kritische vragen over de uitwerking van het UBO-register voor ANBI’s.
Zo stelt de bijvoorbeeld de SGP fractie in de schriftelijke vragen over het UBO-register: “De leden van de SGP-fractie hebben grote zorgen over de gevolgen van stapelende wetgeving op kerken, goede doelen en soortgelijke entiteiten. Deze leden ontvangen regelmatig signalen dat deze entiteiten nauwelijks nog bankrekeningen kunnen openen of andere rechtshandelingen kunnen verrichten. Ook heeft de oplopende regeldruk grote gevolgen voor (besturen van) bijvoorbeeld ANBI-instellingen en daarmee voor het voortbestaan daarvan. Daar komt bij dat bij veel van dergelijke entiteiten vrijwilligers actief zijn én dat zij van grote maatschappelijk waarde zijn.”
De FIN en haar partners in de belangenbehartiging vragen al tijden aandacht voor dit probleem. Het is een stap in de goede richting dat er nu politieke aandacht is, maar de FIN blijft dit dossier kritisch volgen. Het is goed dat erover wordt gepraat, maar het gaat er vooral om dat het Kabinet en de Tweede Kamer dit probleem gezamenlijk daadwerkelijk aanpakken.
Als je meer wilt weten over de politieke discussie over administratieve lasten, lees dan de onderstaande stukken.