Lid worden

Alle nieuwsberichten

Reactie FIN op NOS berichtgeving

Gepost op 16 augustus 2022
Op 15 augustus j.l. heeft de NOS op de website en in het 20:00 uur journaal aandacht besteed aan de belastingaftrek van giften aan ANBI’s. De suggestie werd gewekt dat zeer vermogende donateurs alleen maar geld doneren aan een ANBI om zo fiscale voordelen te halen. Een eenmalige of periodieke gift aan een ANBI is namelijk aftrekbaar van de inkomstenbelasting, dit zou financiële voordelen opleveren. De FIN kan zich niet vinden in het beeld dat deze berichtgeving oproept.

Nederlandse fondsen en foundations dragen massaal bij aan goede doelen. De samenleving profiteert van al deze ANBI’s (Algemeen Nut Beogende Instellingen) en dat is maar goed ook, want de nood is hoog. Door stijgende kosten krijgen steeds meer mensen met armoede en schulden te maken. Vlak bij ons kunnen veel Oekraïners niet overleven zonder humanitaire hulp. In heel Europa moeten vluchtelingen uit Oekraïne en andere oorlogsgebieden worden opgevangen. Naast deze urgente problemen kunnen ook kunst en cultuur niet meer zonder particuliere giften; zonder ANBI’s geen theaters, musea of concertgebouwen.

Op 15 augustus j.l. heeft de NOS op de website en in het 20:00 uur journaal aandacht besteed aan de belastingaftrek van giften aan ANBI’s. De suggestie werd gewekt dat zeer vermogende donateurs alleen maar geld doneren aan een ANBI om zo fiscale voordelen te halen. Een eenmalige of periodieke gift aan een ANBI is namelijk aftrekbaar van de inkomstenbelasting, dit zou financiële voordelen opleveren.

De FIN, de Vereniging van Fondsen in Nederland, kan zich niet vinden in het beeld dat deze berichtgeving oproept. Zelfs met de mogelijkheid van belastingaftrek zijn er per saldo geen financiële voordelen, een gift aan een ANBI kost een donateur per saldo altijd geld. De aftrek is wel een belangrijke stimulans om alle particulieren, ook de allerrijksten, te laten geven aan het algemeen belang en daar heeft iedereen profijt van.

In de berichtgeving rond beleidsonderzoek wordt veel nadruk gelegd op de mogelijkheid van fraude en misbruik. De leden van de FIN herkennen zich niet in dat beeld. Wij staan voor transparantie, voor strenge controle en zijn tegen elke vorm van misbruik. De steun aan alle ANBI’s die Nederland rijk is, is zeer belangrijk, dat koesteren we en daar zijn we zuinig op. Daarom zijn we voor een strenge controle door de Belastingdienst. Als daar meer capaciteit voor nodig is, dan ondersteunen wij dat van harte. Daarnaast nemen wij ook onze eigen verantwoordelijkheid door zelfregulering. Voor de leden van de FIN is dat de FIN Code Goed Bestuur.

Ook deze website maakt gebruik van cookies zodat we de website nog makkelijker en persoonlijker kunnen maken voor u.Bekijk ons cookiebeleid