Lid worden

Alle nieuwsberichten

Reactie op besluit ING aanvraagstop bankrekening voor stichtingen en verenigingen

Gepost op 19 augustus 2022
Vandaag maakte ING bekend dat zij voor in elk geval de rest van het jaar stichtingen en verenigingen weigeren voor het openen van een bankrekening. ING geeft aan dat dit besluit is genomen ‘In verband met de benodigde capaciteit voor zorgvuldig klantonderzoek’.

De bank laat weten dat zij voor de naleving van wet- en regelgeving, de Wet financieel toezicht en de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme, steeds vaker en intensiever haar klanten moet onderzoeken en transacties moet monitoren. De bank verwacht dat verenigingen en stichtingen in het eerste kwartaal van 2023 wel weer klant kunnen worden.

De Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SBF) zijn zeer teleurgesteld over dit besluit van ING. Tezamen met andere vertegenwoordigers van stichtingen en verenigingen maakt SBF zich al enige tijd hard voor betere toegang tot en gebruik van het betalingsverkeer voor maatschappelijke organisaties. Hierover lopen inmiddels gesprekken met o.m. de grootbanken, toezichthouder DNB en het ministerie van Financiën.


Het is van groot belang dat organisaties die zich willen inzetten voor de oplossing van maatschappelijke en sociale problemen, of het nou om armoedebestrijding, natuurbescherming, kinderhulp of cultuur en sport gaat, hun werk op een normale manier kunnen uitvoeren. Daarvoor is het gebruik van bankrekeningen, voor bijv. het ontvangen van donaties, voor het bestellen van hulpgoederen en medicijnen, essentieel.


SBF doet een dringend beroep op ING om z.s.m. op dit besluit terug te komen en roept andere partijen op hetzelfde te doen.

De FIN is partner van SBF.


Ook deze website maakt gebruik van cookies zodat we de website nog makkelijker en persoonlijker kunnen maken voor u.Bekijk ons cookiebeleid