Lid worden

Alle nieuwsberichten

Schrijf uw fonds of foundation in bij het UBO-Register

Gepost op 3 december 2021
U heeft daarvoor tot maart 2022 de tijd.

Vanaf het moment dat er in de Tweede Kamer werd gesproken over de invoering van een UBO-register heeft de FIN zich met de Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SBF) ingezet voor de positie van ANBI-Bestuurders. Het doel van die inzet was een duidelijk onderscheid in het UBO-register tussen ANBI-bestuurders eigenaren van een bedrijf. Als u zich inzet voor de samenleving als bestuurder van een ANBI, moet het voor iedereen duidelijk zijn wat u wel bent: bestuurder medeverantwoordelijk voor de uitvoering van de maatschappelijke doelstelling en wat u niet bent: (mede-) eigenaar of economische belanghebbende. 

Na een motie in de Tweede Kamer en uitvoerig overleg met het Ministerie van Financiën en de Kamer van Koophandel, is dat onderscheid nu voldoende aanwezig in het register. ANBI-bestuurders worden ingeschreven onder de restcategorie "hoger leidinggevenden" en bij ieder uittreksel uit het UBO-register is een toelichting bijgesloten met daarin de volgende tekst:  
 
"Hoger leidinggevenden zijn de statutair bestuurders (of vennoten, maten en leden van de rederij) van de opgaveplichtige organisatie. Zij zijn op basis van hun functie ingeschreven in het geval geen natuurlijke persoon op basis van eigendom of zeggenschap als uiteindelijk belanghebbende kwalificeert. Dit zal in de regel bijvoorbeeld aan de orde zijn bij algemeen nut beogende instellingen (ANBI’s). Op www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/anbi_zoeken/ kun je zien of een organisatie een ANBI is." 
Bovendien wordt dit nog nader toegelicht op diverse plekken op de KvK website

Daarmee komt ons advies te wachten met het inschrijven te vervallen. Wij adviseren vanaf nu om uw organisatie in te schrijven. U heeft daarvoor tot maart 2022 de tijd. 

 
Inschrijfprocedure
Voor de inschrijving kunt u de volgende stappen volgen: Let u bij de inschrijving op de volgende zaken:
  • Er is een uitzondering: Als uw stichting of vereniging minder dan 4 statutaire bestuurders heeft en als deze bestuurder met elkaar de statuten kunnen aanpassen, dan moeten deze bestuurders als 'UBO op basis van stemrecht' worden ingeschreven.
  • Check de statutaire bestuurders op de inschrijving van uw stichting of vereniging in het Handelsregister van de KvK en zorg ervoor dat dezelfde personen in het UBO-register worden opgenomen. Ter voorkoming van onduidelijkheden moeten in beide registers dezelfde personen staan vermeld. 
  • Heeft uw stichting of vereniging een directeur? Alleen als de directeur ook statutair bestuurders is moet hij of zij worden ingeschreven in het UBO-Register. 
  • NB: U kunt op de website van de KvK bij het inschrijven niet halverwege opslaan, dus zorg ervoor dat u alle gegevens van tevoren compleet bij de hand heeft. Zie ook Welke gegevens en documenten heb je nodig

Heeft u nog vragen over het register of de procedure? Neem dan contact op met het FIN team, wij helpen u graag verder. 

Ook deze website maakt gebruik van cookies zodat we de website nog makkelijker en persoonlijker kunnen maken voor u.Bekijk ons cookiebeleid