Lid worden

Alle nieuwsberichten

Social Impact Bond voor statushouders bewijst zich

Door Fundatie Van den Santheuvel Sobbe Gepost op 25 februari 2021
In 2017 is voor statushouders in de gemeente Veldhoven een programma van IamNL van start gegaan, met een nieuwe aanpak waarbij zowel inburgering als werk centraal staan. Het programma is gefinancierd door ING en Fundatie Van den Santheuvel, Sobbe in vorm van een Social Impact Bond (SIB). Inclusif is de architect van deze samenwerking, alsmede manager van het fonds. Na 3 jaar maakt IamNL de balans op in een rapport. Het programma en de financieringsvorm werken!

Op 22 februari presenteerde IamNL in een rapport de resultaten van haar programma om statushouders langdurig aan een baan te helpen. Een uitdaging, want de bijstandsafhankelijkheid van statushouders en het tekort aan budget voor duurzame inburgering in Nederland is groot. Daarom ontwikkelden de gemeente Veldhoven, Inclusif en IamNL B.V. een 3-jarig innovatief programma met een ambitieuze doelstelling: aantonen dat, met de juiste begeleiding, het haalbaar is dat binnen 1,5 jaar meer dan 50% van de statushouders het inburgeringsexamen haalt en niet meer afhankelijk is van de bijstand. Deze ambitie ligt ver boven het landelijk gemiddelde. In Nederland zit 90% van de statushouders na aankomst in Nederland na 1,5 jaar nog in de bijstand, en is slechts 58% van de statushouders klaar met het inburgeringsexamen binnen 4 jaar. 

Het rapport laat zien dat deze publiek-private samenwerking werkt. De maatschappelijke doelstellingen zijn ruimschoots gehaald. Meer dan 80% van de statushouders in het IamNL programma haalden binnen 2 jaar hun inburgeringsexamen. En 62,5% van de deelnemers is binnen 3 jaar volledig uit de bijstand. Mooie resultaten die laten zien dat het programma effectief is. De aanpak blinkt uit door de combinatie van de Nederlandse taal leren, het inburgeringsexamen halen, ervaring op doen met werk en uiteindelijk een duurzame baan vinden. Dit heeft geleid tot een grote groep statushouders die geen beroep meer hoeft te doen op de bijstand en financieel zelfstandig zijn. Dit heeft niet alleen effect op henzelf, maar ook op hun gezinnen. 

“Het doel van deze Social Impact Bond is altijd geweest om een beter en duurzamer resultaat te realiseren in het publieke domein door de focus te verleggen van input-gericht denken naar output-gericht denken. Wij zijn enorm blij dat dit doel behaald is. De gemeente Veldhoven en IamNL hebben samen met Inclusif de juiste randvoorwaarden weten te creëren voor een succesvolle integratie van nieuwe burgers in de gemeente Veldhoven”, aldus Laurina Nieukerke - CEO & Founder Inclusif. 

De Social Impact Bond lost ook de financiële beloftes in. ING en Fundatie Van den Santheuvel Sobbe verstrekten de financiering zodat het programma van start kon. Hiermee namen zij het financiële risico van deze nieuwe aanpak op zich. De gemeente Veldhoven committeerde zich aan een vergoeding per statushouder die twee jaar onafhankelijk is van de bijstand. Door het hoge aantal statushouders met een duurzame baan, hebben de financiers hun investering terug en is er zelfs sprake van financieel rendement. 

Deze Social Impact Bond bewijst dat het haalbaar is maatschappelijk en financieel rendement te halen in het sociaal domein en dat het goed opzetten van SIB’s met de juiste begeleiding toegevoegde waarde heeft voor alle betrokkenen. 

Meer inzichten zijn te vinden in het rapport van IamNL. IamNL is er klaar voor het programma naar andere gemeentes te brengen. 




Ook deze website maakt gebruik van cookies zodat we de website nog makkelijker en persoonlijker kunnen maken voor u.Bekijk ons cookiebeleid