Als aftrap nam Sara Kinsbergen (Radboud Universiteit) de groep mee in de achtergrond en ontwikkelingen van de veranderde verhoudingen ('Shifting the Power') en deelde haar visie hoe invulling te geven aan de verschuiving naar Zuidelijk Leiderschap.
Capaciteitsversterking van de lokale partners en lokale fondsenwerving zijn voorwaardelijk om daadwerkelijk deze kanteling te bewerkstelligen want “wie betaalt, bepaalt”, zo hield Sara ons een spiegel voor. Daarnaast confronteerde zij de groep met nog een aantal andere prikkelende aandachtspunten zoals hoe bereid zijn wij als fondsen om daadwerkelijk een andere rol aan te nemen? (“voeg daad bij het woord of verander het woord”) en hoe kritisch introspectief zijn wij in onze partnerschappen? (“perceptie doet ertoe maar blijft vaak onbesproken”). Bovendien staat mondiale betrokkenheid van de burger in Nederland zwaar onder druk, terwijl wereldburgerschap “de mest is waar mondiaal beleid op moet floreren…”
Met dit vlammende verhaal nog suizend in het achterhoofd nam Elise Kant ons vervolgens mee naar de praktijk en presenteerde op welke wijze de Haella Stichting daadwerkelijk invulling geeft aan decentralisatie en deelde daarbij haar ervaringen en bijbehorende uitdagingen (”Zijn we koloniaal aan het dekoloniseren?) waar zij zoal tegenaan lopen.
Kortom meer dan voldoende stof tot discussie voor de rondetafelgesprekken, die na een verfrissend ijsje, ter reflectie en delen van onderlinge ervaringen en inzichten van start gingen. Met uiteindelijk waardevolle uitkomsten leidend tot de gemeenschappelijk conclusie dat durven loslaten en verantwoord vertrouwen centraal staan bij decentralisatie (“Vertrouwen is jezelf bevragen op je eigen vooroordelen…”).
Dit smaakt naar meer, en dan bedoelen wij niet alleen de borrel waarmee deze geslaagde bijeenkomst in de tuin van FEMI werd afgesloten. Maar vooral ook de interessante onderwerpen die ter tafel kwamen voor een volgende bijeenkomst. Daar kijken we nu al naar uit!
Dit verslag is gemaakt door Liesbeth Nagelkerke (Stichting FEMI)