Zijn compensatievoorstel betreft de fiscale behandeling van grote schenkingen vanuit bedrijven. Het was beter geweest als de staatssecretaris de beperking helemaal zou hebben teruggedraaid. Toch is de FIN op zich blij met deze aankondiging omdat veel grote giften worden gedaan vanuit de bedrijven van schenkers. Het is daarmee een deel van de oplossing en heeft het potentieel om een algemene impuls te geven aan de bijdrage vanuit het bedrijfsleven aan maatschappelijke doelen. Lees hier de volledige brief.
De sector filantropie werd overvallen met een maatregel in het Belastingplan 2023 die vanaf 1 januari dit jaar de giftenaftrek beperkt tot € 250.000 per jaar. Het gaat daarbij om de grootste gevers en een om belangrijk deel van de financiering van maatschappelijke doelen. FIN is direct in actie gekomen en heeft samen met de SBF een inventarisatie gemaakt van de negatieve gevolgen van deze maatregel. De inventarisatie heeft aangetoond dat de maatregel meteen grote schade heeft veroorzaakt bij maatschappelijke doelen van armoedebestrijding tot culturele instellingen, van internationale samenwerking tot gezondheidszorg.
In de inventarisatie die de FIN samen met de SBF heeft gemaakt geven grote schenkers aan minder te geven of zelf (voorlopig) helemaal te stoppen. Dat heeft meerdere redenen: Ten eerste kan er met hetzelfde netto budget minder worden gegeven. Ten tweede heeft de maatregel onzekerheid gebracht en door de negatieve benadering door de overheid bij de totstandkoming van deze maatregel voelen veel grote gevers zich weggezet ondanks hun goede intenties. Ten slotte is er door de maatregel een fiscaaltechnisch probleem ontstaan bij grote giften vanuit het bedrijf van een schenker.
Een aanzienlijk deel van de grote giften boven € 250.000 zijn afkomstig van bedrijven die (deels) in eigendom zijn van de schenkers. De fiscus beschouwt een dergelijke gift aan een ANBI als een verkapte dividenduitkering en over die uitkering moet eerst inkomstenbelasting worden betaald. De aftrekmogelijkheid compenseerde die inkomstenbelasting, maar door de beperking van de aftrek is er over een schenking aan een ANBI feitelijk inkomstenbelasting verschuldigd. In zijn compensatie-voorstel wil de staatssecretaris de tussenstap van de dividenduitkering schrappen, zodat eigenaren rechtstreeks vanuit hun bedrijf kunnen schenken aan ANBI’s.
Voor de schenkingen vanuit bedrijven lijkt dat een goede oplossing. Natuurlijk moeten we afwachten hoe het voorstel in detail zal worden ingevuld en of dat voldoende stevig is. FIN zal daar scherp op blijven letten. Bovendien zal FIN zich blijven inzetten voor aanvullende voorstellen om ook schenkingen vanuit privévermogens volledig te blijven stimuleren.