Lid worden

Alle nieuwsberichten

Verslag Werkgroep Internationale Samenwerking

Door GSRD Foundation Gepost op 29 maart 2022
Verslag van de bijeenkomst van de Werkgroep Internationale Samenwerking, die op 10 maart j.l. plaatsvond bij G-Star Amsterdam.

Van hulp naar partnerschap

De vertegenwoordigers van de verschillende fondsen (veelal gericht op buitenlandse hulp, maar ook een aantal met projecten in Nederland) werden hartelijk ontvangen op het G-Star RAW hoofdkantoor waar ook GSRD Foundation huist. De middag begon met een lunch en een rondleiding in het G-Star archief onder leiding van de bevlogen Leo Brancovich, Head of Design Men. 

De middag werd geopend door Siep Wijsenbeek (directeur FIN) en Yung Joo Lockhorn Lamberts (directeur GSRD Foundation). Rien van Gendt introduceerde het programma en de sprekers.

Charles Kojo Van Dyck van het West Africa Civil Society Institute (WACSI) sprak per video over de transformatie die zou moeten plaatsvinden bij fondsen in het Noorden en bij de lokale organisaties in het Zuiden. In het Noorden zouden fondsen een meer faciliterende rol moeten spelen waarbij het belangrijk is dat het partnerschap met een organisatie uit het Zuiden gebaseerd is op een relatie waarin vertrouwen en respect voorop staan. 

Vervolgens praatte Rien van Gendt, bestuurder/adviseur van verschillende filantropische fondsen en foundations met Betteke de Gaay Fortman, directeur van Friendship Nederland en Tunafasi en auteur van ‘Mensen Ontwikkelen Zichzelf, grenzen en mogelijkheden van hulp ver weg’. Allerlei vragen kwamen aan de orde: Hoe ziet gelijkwaardig partnerschap eruit? Is dat wel mogelijk als er sprake is van een afhankelijkheidsrelatie door een geldstroom? Moeten we wel projecten steunen of is organisatiesteun het meest effectief? En hoe kunnen we onszelf overbodig maken, of in ieder geval minder nodig? Wat is een goede exit-strategie? Is focus nodig om maximale impact te bereiken? 

Over al deze dilemma’s werd later in kleinere groepen gesproken.  Het begint bij een gedeelde ambitie en ‘meeting of minds’, werd gezegd. En ontwikkeling komt bottom-up. In ieder geval werd duidelijk dat we constant op onze rol als fonds moeten reflecteren en moeten nadenken over hoe we het meeste waarde kunnen toevoegen bij het oplossen van een maatschappelijk probleem. Er is een andere, meer ‘enabling’ mindset nodig is. Dat gaat niet vanzelf, omdat bepaalde patronen en denkwijzen diep geworteld zitten.

Rien van Gendt vatte alles mooi samen ter afsluiting. Bij de borrel werd er nog geanimeerd doorgepraat. Dat er een beweging gaande is richting meer verantwoordelijkheid in het Zuiden, is duidelijk, maar er moeten nog wel wat stappen gezet worden willen we daadwerkelijke wederkerigheid en gelijkwaardigheid bereiken. 

Met grote dank aan allen die een bijdrage hebben geleverd aan deze dag, en met name aan Charles Kojo Van Dyck, Rien van Gendt en Betteke de Gaay Fortman!

Namens de Werkgroep Internationale Samenwerking: Yung Joo Lockhorn Lamberts, Daan de Roo van Alderwerelt, Elise Kant en Annet van den Hoek.


Ook deze website maakt gebruik van cookies zodat we de website nog makkelijker en persoonlijker kunnen maken voor u.Bekijk ons cookiebeleid