Lid worden

Alle nieuwsberichten

Warm Rotterdam ontvangt Helffer Kootkar Prijs 2022

Door Oranje Fonds Gepost op 25 november 2022
De Helffer Kootkar Prijs geeft erkenning aan initiatieven die sociaal burgerschap stimuleren. In 2022 wordt deze prijs uitgereikt aan een organisatie die ertoe doet als het gaat om het voorkomen en tegengaan van armoede. Uit drie nominaties koos de jury de Warm Rotterdam als prijswinnaar, de organisatie ontvangt als onderdeel van de prijs een bedrag van 75.000 euro.

Het Oranje Fonds staat voor een samenleving waarin iedereen mee kan doen en niemand er alleen voor staat. Niet iedereen heeft een netwerk om op terug te vallen als het even moeilijk is, sociale initiatieven kunnen dan een groot verschil maken. Het Oranje Fonds steunt duizenden sociale initiatieven met kennis, netwerk, geld, tijd en ook erkenning.

De Helffer Kootkar Prijs 

De Helffer Kootkar Prijs geeft erkenning aan initiatieven die sociaal burgerschap stimuleren. In 2022 wordt deze prijs uitgereikt aan een organisatie die ertoe doet als het gaat om het voorkomen en tegengaan van armoede. Een actueel en urgent thema want armoede in Nederland neemt toe en vormt op veel manieren een drempel tot ‘meedoen’.

Uit drie nominaties koos de jury de organisatie Warm Rotterdam als prijswinnaar van de Helffer Kootkar Prijs 2022. Warm Rotterdam ontvangt als onderdeel van de prijs een bedrag van 75.000 euro.

“Warm Rotterdam laat, als relatief jonge organisatie, overtuigend zien dat een lokale aanpak van onderop werkt. Mensen die door armoede en schulden worden geraakt worden geholpen doordat de gemeente, lokale instanties en organisaties die hulp en voorzieningen bieden, beter zijn geïnformeerd. Deze partijen zijn beter ingelicht juist omdat Warm Rotterdam werkt met ervaringsdeskundigen. Deze integrale aanpak werkt snel en effectief waardoor problemen worden voorkomen of in ieder geval minder groot worden.

Onder de indruk 

De jury is onder de indruk van het resultaat dat Warm Rotterdam al heeft neergezet voor vele Rotterdammers die te maken hebben met armoede en schulden. De organisatie is bij uitstek sterk in het verbinden van verschillende en juiste spelers op lokaal niveau. Met de toekenning van de Helffer Kootkar prijs wordt Warm Rotterdam gestimuleerd om de effectieve aanpak van het voorkomen, in plaats van verzachten van armoede en schulden, voort te zetten,” aldus Sandra Jetten, directeur Oranje Fonds namens de jury.

Rotterdam armste stad van Nederland

Dat hulp bij armoede hard nodig is blijkt uit het feit dat steeds meer Rotterdammers geconfronteerd worden met armoede. 18,5% van de Rotterdammers leeft onder de armoedegrens, bijna twee keer zo veel als het gemiddelde in Nederland. Dat zijn ruim 87.000 Rotterdammers. Eén op de zeven Rotterdamse kinderen groeit op in een arm gezin. Rotterdam is daarmee de armste stad van Nederland. Kleine schulden groeien in korte tijd uit tot grote schulden. Warm Rotterdam helpt deze groep mensen grote schulden te voorkomen. Met het winnen van de Helffer Kootkar Prijs wordt Warm Rotterdam gestimuleerd om hun aanpak van armoede verder te versterken en uit te rollen. 

 "We zijn trots op de landelijke erkenning voor ons werk die we krijgen met de Helffer Kootkar Prijs. Door levensgebeurtenissen en kennis van ervaringsdeskundigen te delen ontstaat er meer begrip voor Rotterdammers die in armoede leven. We agenderen wat zij nodig vinden bij politici en beleidsmakers. En we ontwikkelen aanpakken met partners, zoals het Keurmerk Warm Incasseren, waardoor schulden niet onnodig oplopen. Met de prijs zetten we een volgende stap met het keurmerk en versterken we de netwerken van ervaringsdeskundigen," aldus Annemarieke van Egeraat, directeur van Warm Rotterdam. 

Over Helffer Kootkar Prijs

In 1980 richtten dhr. A.H. Helffer en mw. C.M.J. Kootkar de Stichting Helffer-Kootkar Prijs op. De prijs heeft als doel sociaal burgerschap te stimuleren. Deze wordt uitgereikt aan personen en organisaties die zich inzetten voor het bevorderen van maatschappelijke participatie van groepen mensen die door ziekte, gebrek, of sociale en culturele achtergrond een marginale positie in de samenleving hebben. Beide oprichters zijn inmiddels overleden en de prijs is sinds 2007 als Fonds op Naam ondergebracht bij het Oranje Fonds. Wie de prijs verdient wordt bepaald door een jury bestaande uit voormalig bestuursleden van de voormalige Stichting Helffer-Kootkar Prijs, experts op het thema en bestuursleden van het Oranje Fonds.


Op de foto v.l.n.r. : De heer Joosten oud bestuurslid HKP, Marscha de Koning-Man van Warm Rotterdam, de heer Leertouwer oud bestuurslid HKP, Annemarieke van Egeraat programmaleider van Warm Rotterdam, Sandra Jetten directeur Oranje Fonds

Ook deze website maakt gebruik van cookies zodat we de website nog makkelijker en persoonlijker kunnen maken voor u.Bekijk ons cookiebeleid