In eerdere nieuwsberichten vanaf het voorjaar 2019 hebben wij u bericht over het concept van de Wet Transparantie Maatschappelijke Organisaties (WTMO) van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, waarin onder andere alle giften van boven de € 15.000 openbaar moesten worden gemaakt. Na breed maatschappelijk protest, onder andere van de Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SBF) en vele andere partijen in het maatschappelijk middenveld is de wet terug naar de tekentafel gegaan en werd er advies van de Raad van Staten gevraagd. Op vrijdag 20 november heeft de minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker de Wet Transparantie Maatschappelijke Organisaties (WTMO) in een geheel nieuwe vorm aangeboden aan de Tweede Kamer.
Het wetsvoorstel is nu onderdeel geworden van de maatregelen van het kabinet om ongewenste invloed via buitenlandse geldstromen op Nederlandse politieke, maatschappelijke en religieuze organisaties tegen te gaan. Het doel is geldstromen uit het buitenland naar maatschappelijke (waaronder religieuze) organisaties transparant te maken. Het gaat in de nieuwe opzet niet om publieke transparantie, maar om een inzagerecht voor burgemeesters en het Openbaar Ministerie in donaties van buiten de Europese Unie (EU)/de Europese Economische Ruimte (EER) aan Nederlandse maatschappelijke organisaties, wanneer daar gegronde redenen voor zijn.
Vanzelfsprekend staat de FIN samen met de andere SBF-partners volledig achter de noodzaak om de maatschappelijke problemen met betrekking tot polarisatie en segregatie aan te pakken die kunnen voortkomen uit ongewenste buitenlandse financiering van maatschappelijke en religieuze instellingen.
In onze beleving ging de eerste versie van het wetsvoorstel in tegen het belang dat de overheid zelf toekent aan de filantropische sector. Het maatschappelijke probleem was niet duidelijk gedefinieerd en werd met deze wet niet opgelost. Bovendien bracht het wetsvoorstel voor alle maatschappelijke organisaties onaanvaardbare extra regeldruk met zich mee. Kortom, de eerste versie van de voorgestelde maatregel was buitenproportioneel.
Het aangepaste wetsvoorstel dat nu naar de Tweede Kamer is gestuurd komt op belangrijke punten tegemoet aan de eerder door de sector geuite bezwaren.
Lees hier het persbericht van het ministerie
Lees hier het wetsvoorstel, Memorie van Toelichting en het advies van de Raad van State