Lid worden

Alle projecten

Animatie in Oekraïens

Door Augeo Foundation Gepost op 25 mei 2022
De Augeo Foundation heeft een animatie in het Oekraïens gemaakt die helpt om met vluchtelingen te praten over stress.

Deze animatie legt uit wat de impact van stress kan zijn op een kind. Wat langdurige stress kan doen met de ontwikkeling van de hersenen. En hoe professionals of de ouders de kinderen kunnen helpen bij het omgaan met deze stress. Het is een fijn hulpmiddel bij gesprekken met ouders en kinderen. De animatie is er nu ook in het Russisch en Oekraïens.

Als kinderen gesteund worden door een volwassene die ze vertrouwen, kunnen kinderen best veel aan, ook heftige stressmomenten. In de psychologie wordt de zone waarbinnen iemand stress goed aan kan de ‘window of tolerance’ genoemd. Zolang de stress binnen dit raam blijft, is er niets aan de hand en functioneert iemand goed. Loopt de stress te hoog op of duurt het te lang, dan schiet de stress buiten het raam. Bij kinderen gebeurt dat makkelijker als er geen volwassene is die ze kalmeert.

Vluchtelingen

De kinderen die nu vanuit Oekraïne (maar ook vanuit Rusland) naar Nederland komen, hebben in korte tijd veel nare dingen meegemaakt. Zo’n ervaring kan zo ingrijpend zijn en zo’n overweldigend gevoel van angst, hulpeloosheid en doodsangst veroorzaken, dat het kind getraumatiseerd raakt. Hevige of langdurige stress kan - zeker als het op jonge leeftijd speelt - het hele stresssysteem ontregelen. De animatie over de window of tolerance kan helpen om te praten over stress en wat je kan doen. De Nederlandstalige animatie is ontwikkeld door Augeo Foundation en Stichting Kinderpostzegels. Nu is er ook een versie in het Russisch en in het Oekraïens.

Bekijk de Russische animatie van Window of Tolerance.

Bekijk de Oekraïense animatie van Window of Tolerance.

Gratis online cursussen: Steun bieden aan vluchtelingenkinderen en -jongeren

Wil jij meer leren over hoe je steun kan bieden aan vluchtelingenkinderen? Zowel voor het primair als voor het voorgezet onderwijs heeft de Augeo Foundation een gratis online cursus.

Naar cursusaanbod


Ook deze website maakt gebruik van cookies zodat we de website nog makkelijker en persoonlijker kunnen maken voor u.Bekijk ons cookiebeleid