Lid worden

Rol van fondsen

Fondsen en foundations zijn particulier, autonoom en divers en daardoor geheel vrij in de keuze op welke maatschappelijke vraagstukken zij zich richten, welke methodes zij daarvoor gebruiken en met wie zij samenwerken.

Fondsen en foundations kunnen zich door hun financiële autonomie richten op de lange termijn in de aanpak van maatschappelijk vraagstukken. Door de combinatie van deze eigenschappen en een lange termijn visie kunnen fondsen en foundations unieke rollen in de filantropie op zich nemen, zoals:  

 

Sponsor  fondsen en foundations ondersteunen maatschappelijke organisaties financieel door middel van donaties en/of investeringen en organisatorisch met dienstverlening die de maatschappelijke organisaties zelf versterkt of de infrastructuur voor filantropie verbeterd.    

Innovator  fondsen en foundations bieden initiële ondersteuning voor goede ideeën. Ze stellen een omgeving beschikbaar om nog onbewezen oplossingen te ontwikkelen en testen en die een langere periode vereisen om ‘volwassen’ te worden.  

Pleitbezorger  fondsen en foundations kunnen onconventionele ideeën oppakken, nastreven en verspreiden. Ze nemen zo nieuwe posities in, stellen bewezen concepten kritisch ter discussie, nodigen anderen uit om anders te denken en demonsteren alternatieven.  

Bruggenbouwer - dankzij hun onafhankelijkheid zijn fondsen en foundations voor alle partijen een gerespecteerde gesprekspartner en kunnen zij organisaties bijeen te brengen en te bemiddelen tussen verschillende perspectieven en belangen. 

Expert – fondsen en foundations dragen voor maatschappelijke vraagstukken expertkennis en lange termijn ervaring bij om het publiek debat of de professionele dialoog te verrijken en helpen bij het ontwikkelen van strategieën en benaderingen voor het oplossen van problemen. 


>> Meer over fondsen

Ook deze website maakt gebruik van cookies zodat we de website nog makkelijker en persoonlijker kunnen maken voor u.Bekijk ons cookiebeleid